Mikä naprapatia?

Naprapaatti on manuaalisen lääketieteen asiantuntija kuntoutusalalla, jonka työssä korostuu taito tutkia ja hoitaa kaikkia tuki- ja liikuntaelinperäisiä toimintahäiriöitä ja niiden sairauksia. Naprapaatti tekee töitä tiiviisti muiden kuntoutusalan asiantuntijoiden, kuten ortopedien ja fysioterapeuttien kanssa. Vastaanotolle voit tulla myös ilman lääkärin lähetettä. Kelakorvauksien uudistusten myötä korvauksia ei makseta enää fysioterapeutin tai naprapaatin palveluista 1.1.2023 lähtien.

Kuntouttavan harjoittelun sekä työ- ja toimintakykyä edistävän ohjauksen lisäksi naprapaatti on koulutettu manuaalisen terapian osaaja. Manuaalisen terapian keinoihin kuuluvat nivelten mobilisaatio- sekä manipulaatiotekniikat ja muut pehmytkudoskäsittelyt, joilla pyritään lievittämään kipua ja mahdollistamaan mahdollisimman normaali elämä tai esimerkiksi harjoittelu.

Vastaanotolla

Vastaanottotilanne alkaa aina huolellisella haastattelulla, jossa pyritään kartoittamaan sairaushistoria ja esitiedot. Alkututkimukseen saattaa tilanteesta riippuen sisältyä eri joukko potilaan ja naprapaatin suorittamia kliinisiä testejä, joilla pyritään poissulkemaan ja varmentamaan syitä ongelmaan. Ensimmäisen vastaanottokerran aikana pyritään myös tekemään yhdessä potilaan kanssa kuntoutumissuunnitelma, jossa potilaan oma päätöksenteko on keskiössä. Naprapaatin tehtävänä on auttaa potilasta tarjoamalla eri keinoja, joilla haluttuun lopputulokseen päästään. Mikäli sairaus/vaiva vaatii muun terveydenhuollon ammattilaisen osaamista, ohjataan potilas oikealle henkilölle.

Tutkiminen

Koulutus

Naprapaatteja koulutetaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ja koulutus kestää neljä vuotta. Suomessa naprapaatteja on koulutettu hieman yli 20 vuotta ja naprapatia hoitomuotona vakiinnuttaa paikkaansa TULE-sairauksien hoidossa fysioterapian rinnalla. Fysioterapeutin peruskoulutukseen verrattuna naprapaatti on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinsairauksiin.